top of page
  • Yazarın fotoğrafıProf. Dr. Burhan Uslu

Yaşlanmanın Etkileri


Şüphesiz herkes yaşlanmayla vücudumuzda belirli degişiklikler olduğunu bilir. Yaşlanma ile vücudumuzda oluşan bazı değişiklikler bariz, bazıları ise çok hafif olarak kendilerini gösterirler. Çoğu insan yaşlanma sırasında faal olarak kalır ve vücudu bu değişikliklere karşı daima alarmdadır. Bu kişilerin fizyolojik yaşları tarihsel (kronolojik) yaşlarından daha genç olur. Diğerlerinde ise kemik erimesi, kireçlenme gibi rahatsızlıklardan dolayı hareket kabiliyetleri giderek azalır.

Yaşlanmayla bizi nelerin beklediğini bilmek ve buna karşılık yapılacak belirli işlemler, daha genç kalmamızı ve bağımsız bir yaşam sürdürmemizi sağlar. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz programı ve daima olumlu düşünme ve teşebbüsler, yaşla ilgili değişikliklerin gecikmesine ve yavaş ilerlemesine neden olacaktır. Yaşlanmayla adaleler kitlelerini kaybetmeye başlar. Bu tabii bir olaydır, ancak hareketsiz bir yaşam bunu arttırır. Adale liflerinin sayısı ve ebadı azalır. Kirişlerin su içeriği yaşla azalır. Bu dokuları daha sert yapar ve burayı etkileyen kuvvetlere karşı daha dayanıksız hale getirir. Elle yakalama kuvveti azalır ve rutin günlük işlemlerde zorluk çekilebilir. Kalp adalesindeki değişiklikler sonrası kan pompalaması azalır. Daha çabuk yorulur ve daha geç kendimize geliriz. Vücut metabolizması yavaşlar. Bu şişmanlığa ve kötü kolesterolün artmasına neden olur. Adalelerin yanı sıra yaşlanmayla kemiklerde de bazı değişiklikler olur. Tüm yaşam boyunca kemik yapım ve yıkımında değişiklikler olur. Yaşlanmayla bu ikisi arasındaki denge bozulur ve sonuçta kemik dokusu kaybı daha fazla olmaya başlar. Kemikteki mineraller azalır ve böylece kemiğin sertliği azalır ve daha kırılgan hale gelir. Kemikteki kayıplar ile kemik erimesi (osteoporoz) gelişir. Omurgalarda kırıklar ve bunun sonucu kamburluk oluşabilir. Yaşlı kadın ve erkeklerde kemik erimesi sonrası kalça kırığı görülme oranı artar. Kıkırdak dokuda değişiklikler oluşur, su oranı azalır ve kıkırdak dokusu binen yüklere daha az dayanıklı hale gelir. Kıkırdak dokudaki değişiklikler ve harabiyet sonrası kireçlenme gelişir. Bağlar ve eklem kapsülleri esnekliklerini kaybederler ve bunun sonucu eklemlerde hareket kısıtlılığı oluşur.

Peki ortopedik olarak bahsettiğimiz bu değişiklere karşı yapabileceğimiz herhangi bir işlem mevcut mudur, ne yapabiliriz sorusu akla gelir. Yapacağımız basit egzersiz ve germeler sonrası bu olayların yavaşlamasına ve daha kaliteli bir hayat sürmeye devam edebiliriz. Kas iskelet sistemimizdeki yaşlanmaya bağlı değişiklikler yaygın olarak bulunur. Eklem esnekliğini sağlamak ve korumak için mutlaka her gün germe hareketleri yapılmalıdır. Ağırlık çalışması ile adale kitlesi ve kuvveti arttırılır ve böylece kişi günlük aktivitelerini en üst seviyede yapabilir. Yapılacak egzersizler ve fiziksel aktiviteler sonrası kalp hastalığı, kanser ve yüksek tansiyon riski azalır. Uzun süreli ve muntazam yapılan egzersizlerle adale kaybı azaltılır ve yaşa bağlı vücut yağının artması önlenebilir. Her gün yapılacak en az 30 dakikalık orta derecede egzersiz ile daha kaliteli bir yaşam elde edilebilir. Egzersizler sırasında aşırı yüklenmelerden mutlaka kaçınmak gerekir. Yürüme, yüzme, bisiklet tavsiye edilen sporlardır.

Son olarak tabii ki bu tür egzersizler öncesi mutlaka doktorunuza görünüp onayını almalısınız.

Hepinize sağlıklı yaşam dileği ile.

bottom of page