top of page
  • Yazarın fotoğrafıProf. Dr. Burhan Uslu

Yüzme Sakatlıkları


Her yaz yüzme ile ilgili bağlantılı sakatlıklar ne yazık ki giderek artmakta ve bu nedenle yüzlerce insan acil servislere, hastanelere ve doktor muayenehanelerine başvurmaktadır. Peki bunu nasıl azaltabiliriz?

Bugün sizlere bu konuda bazı ufak ipuçları vermeye çalışacağız. Plaja ya da havuza gittiğimizde yüzme öncesi mutlaka ısınma ve germe hareketlerini yapmalıyız. Soğuk, ısınmamış adalelerde her zaman sakatlanma riski daha yüksektir. Bisiklete binme, koşma ya da 3-5 dakikalık yürüme ile ısınma periyodunu tamamlayabiliriz. Sonra nazik bir şekilde germe hareketlerini yaparız. Yüzmeyi çok iyi öğrenmeliyiz ve asla tek yüzmemeliyiz. Yüzdüğünüz bölgede mutlak cankurtaran olmalıdır. Çok yorgun olduğumuzda ve hava sıcaklığı çok fazla olduğu zamanlarda da yüzmemeliyiz.

Son günlerde gazete haberlerinde sık rastladığımız bir sakatlık da, sığ olan iskelelerde denize dalış yaparak atlamak sonrası gelişen boyun omurlarında zedelenmedir. Her yıl ne yazık ki yüzlerce kişi bu nedenle acil servislere gelmektedir. Bunun sonucunda maalesef omurilikte geriye dönüşü olmayan zedelenmeler oluşmakta ve kişi ömür boyu yatağa bağlı kalmaktadır. Bu nedenle başüstü suya dalış yapacağımız yerde deniz ya da havuzun dibini görmeli ve sığ yerlerde dalış atlaması yapmamalıyız. Deniz dalgalı ise dalgaların önce başınıza çarpmasına izin vermemelisiniz ve ona göre pozisyon almalısınız. Nehir ve göllerde yüzerken dikkat edeceğimiz önemli bir nokta, kuvvetli yağış sonrası akıntının şiddetinin artacağı ve risk oluşturacağıdır. Yüzmeye gitmeden önce mutlaka meteoroloji raporlarını dinlemeli ve ona göre hareket etmelisiniz.

Alkollü olarak asla denize, havuza ya da göle girmemelisiniz. Alkol sadece hareketleri yavaşlatmaz, aynı zamanda ani karar verme yeteneğiniz azalır ve dengesizliklere neden olabilir. Yüzme alışkanlıklarınız bozulabilir.

Ufak sakatlıklarda ilkyardım bilgilerine sahip olmalısınız. Küçük çiziklerde, burkulmalarda, ezilmelerde ne yapacağınızı iyice bilmelisiniz. Denizde kramp girdiğinde telaşa kapılmadan sırtüstü pozisyonda yatıp dinlenmeli ve bu arada yanınızda size eşlik eden partnerinizden bacağınız düz gergin vaziyetteyken ayağınızı bilekten geriye doğru itip germesini isteyebilirsiniz. Bu arada kramp bölgesinin ovuşturulması sizi rahatlatabilir. Kramp ya aşırı yorgun denize girme sonrası ya da aşırı sıcak havalarda fazla terleme sonrası su ve mineral kaybı olabilir. Bunu önlemek için yorgun olduğunuz zaman yapılan sportif olayın hemen akabinde ya da aşırı terleyip su ve mineral kaybını yerine koymadan uzun yüzmeler yapmamalıyız.

Hepinize bol güneşli ve sağlıklı günler dileği ile.

bottom of page