top of page
  • Yazarın fotoğrafıProf. Dr. Burhan Uslu

Hamilelik Egzersizleri


Spor yapan hanımların çoğu, yaşamları içinde mutlaka hamile kalmakta ve buna bağlı vücut sisteminde anatomik değişiklikler oluşmaktadır. Bu 40 haftalık zaman sürecinde adaleler gerilir, bağlarda ve eklemlerde gevşeklik olur. Bu değişikliklere vücut, ancak yapılacak muntazam egzersizlerle uyum sağlayabilir. Daha önce spor yapıp yapmamanıza göre hamilelik sırasında ve daha sonra sizin için gerekli egzersiz programı mutlaka planlanmalıdır. Yapılacak egzersizlerle hamilelik süreniz daha eğlenceli bir şekilde geçebilir.

Eğer hamilelik öncesi muntazam olarak egzersiz yapıyorsanız, hamilelikte mutlaka doktor kontrolünde egzersiz yapmalısınız. Eğer hamilelik öncesi spor yapmıyorsanız yine mutlaka doktor kontrolünde buna başlamalısınız. Sizin vücut yapınıza ve kabiliyetinize göre en uygun program seçilmelidir. Bu egzersizlere genellikle ikinci dönemde başlanmalıdır. Hamile bir hanımda kalp-damar uygunluğu, adale kuvveti ve gevşeme egzersizleri ön planda tutulmalıdır. Bu egzersizler her hafta en az 3 kez olmak üzere muntazam olarak yapılmalıdır. Egzersizler sırasında kalp atım hızı dakikada 140'ı asla geçmemelidir. Isınma egzersizlerinin her türlü fiziksel aktivite öncesi mutlaka yapılması gerekir. Bu 5 ila 8 dakikalık hafif yürüme ya da bisiklete binme tarzında olabilir. Bunu takiben gergin olan kısımlar esnetilmelidir. Ağrı olan kısımlara germe asla uygulanmamalıdır.

Unutulmaması gereken bir husus, hamilelerde adale ve bağlar gevşektir. Kalp-damar sistemi egzersizleri, genellikle ağırlık vermeden yapılmalıdır. Bu bisiklete binme, yüzme ve su içi egzersizleri tarzında olmalıdır. Su içi egzersizler asla sıcak suda yapılmamalıdır. Bu vücut içi ısısını arttırır ve bebeğiniz için risk teşkil eder. Yani hamilelik sırasında kaplıcalar tavsiye edilmez. Yürüyüş egzersize başlayanlar için en iyisidir. Aerobik aktivitenizin yanı sıra adalelerinizi de kuvvetlendirmek gerekmektedir. Hamilelik sırasındaki ilave kilolar, bel ağrısına neden olacaktır. Bu ağrıları önlemek için karın ve sırt kaslarını kuvvetlendirmeniz gerekmektedir. Bunun dışında adalelerinizi kasarak derin nefes alma ve gevşeterek nefes verme çalışmaları yapılmalıdır. Germe ve gevşeme hamilelikte zaman alır. Germe egzersizleri sırasında ani ve sert, keskin hareketlerden kaçınmak gerekir. Özellikle topuklara yapılacak germeler, bacak kramplarını önleyecektir. Dördüncü aydan sonra egzersiz sırasında ve gevşemelerde, sırtüstü ve sağ yan yatmaktan kaçınmak gerekir. Bu pozisyonlar ana rahmine kan akımını azaltır. En iyisi sola yan yatmaktır.

Egzersizlerinizi 15 dakikadan fazla yapmamanız gerekir. İyi ve rahat bir ayakkabı giyip düz bir zeminde yürümek uygun olur. Yürüyüş sırasında bol sıvı almalısınız. Bunun dışında normal kalorinizin 300 fazlasını almak lazımdır. Egzersiz size pozitif bir görüntü verir ve fiziksel olarak kendinizi daha iyi hissedersiniz. Vücut kontrolünüz kolaylaşır ve hamileliğiniz daha rahat geçer. Hamilelik sırasındaki egzersizlere, doğum sonrası ve tüm yaşamınız boyunca devam etmelisiniz.

bottom of page