top of page
  • Yazarın fotoğrafıProf. Dr. Burhan Uslu

Tırnak Batması


- 4-5 gündür giydiğiniz yeni ayakkabınızda ayak 1. parmağınızda hafif temas mevcut , tam rahat değilsiniz

- 1 hafta önce birisi ayak baş parmağınıza bastı

- 3 gün önce ayak tırnaklarınızı keserken 1. parmağın yanlarından ete doğru önemli bir miktar derine indiniz. - Sabah kalkıp ayakkabınızı giydiğinizde ayak baş parmağınızda şiddetli bir ağrı hissettiniz. Ayakkabı ve çorabı çıkarıp ayağınıza baktığınızda tırnak kenarında hafif kızarıklığı görüyorsunuz. Tırnak batması olmuş ve bu sizi önemli derecede rahatsız edecektir.

Tırnak ile ilgili rahatsızlıklar çoğunlukla tırnak batması şeklinde olmaktadır. Olan kişide her yönden problem yaratan bu durum niye olur, neler yapmalıyız ?

Tırnak batması (onikokriptozis) tırnağın bir parçasının cildi zedelemesidir ve arkasından mutlaka iltahap oluşur. Önce tırnak ucuna ya da katlantı kısmına baskı olur burada cilt tahrip olmaz, fakat durum çok ağrılı olur, baskı sonrası cildde sertleşme oluşur ve daha sonra tırnak cildi tahrip eder.

Tırnağın tek yana iki tarafı derine doğru cildi deler ve görünmez. Çeşitli şekillerde, iltahaplanmanın şiddetine göre görünüm arz ederler. Bazen hafif kızarıklık ve ağrı olur, bazen iltahaplanma ve orda yeni doku oluşur ve karnıbahar görünümünü alır. Parmak kızarık, şiş ve ağrılıdır.

Ağrı ve rahatsızlık olan kişiyi çok rahatsız eder. Başlangıçta iltahaplanma olmaz , ancak tırnak cildi delip aşağı doğru büyüyünce oluşur. Enfeksiyon ilerler, parmak iltahaplı ve kırmızı olur. Şiş kısımdan cerahat akabilir.

İşgücü kaybına, rahat ayakkabı giymenize engel olan ve bizi rahatsız eden bu durum neden olur, nasıl önleriz?

Tırnağın yanlış kesilmesi birinci ve en önemli nedendir. Bunun yanında aşağıdaki nedenleri sayabiliriz;

- Tırnağın şekli esas nedendir. Bazı tırnaklar daha eğimlidir ve kenarları deriye direkt baskı yaparlar. Tırnağın şekli genetik geçer fakat darbe ya da ayakkabı baskısı ile belirti verir. Bazı parmakların yapısı artritteki gibi bozuktur ve bunlarda tırnak batması daha sık olur. - Bu tip tırnakların kötü kesilmesi sonrası keskin bir kenar oluşur. Ve cilde baskı yapar ve sonra cildi deler. Bunun dışında kenarların aşağı doğru çok fazla traşlanması da başka bir nedendir. - Giyilen sıkı ve sert ayakkabı cild ile tırnak katlantısı ve tırnak arasındaki basıncı artırır ve tırnağın batma riski artar.

- Daha önce tırnağa gelen bir darbe tırnağın şeklini bozar ve tırnağın batması daha kolay hale gelir. - Yandaki parmağın baskısı bazen tırnağın batmasına neden olabilir.

Peki tırnağımız battı ne yapalım? Öncelikle tırnak batmasını önlemek çok önemlidir. Tespit ettiğimiz anda tedaviye başlamalıyız. İçeri doğru değil düz olarak kesilmelidir. Böylece tırnak büyürken cildi tahriş etmez, orada tahribat yaratmaz. Aşağı doğru çok eğimli tırnaklarda bu zor olabilir. Bu konuda muhakkak profesyonel yardım almak gerekir. İltahaplanmayan tırnak batmalarında basit birkaç işlem ile ağrı geçirilebilir. - Ayak ılık tuzlu su ve sabunla günde birkaç kez yıkanır.

- Ardından hemen temiz bir havlu ile kurulanır.

- O bölgeye antiseptik solüsyon sürülür , - Parmak bandajlanır.

Tırnak batmasında tırnağın sonu V şeklinde kesilmelidir. Böylece tırnak dışarı doğru büyür ya da batan kısım çıkartılır ya da yukarı doğru kıvrılır.

Çok sıkı ayakkabı ve çorap giyilmemelidir. Batan tırnağın enfeksiyon kapmaması için ayak daima temiz tutulmalıdır.

.

Dolaşımı bozuk olan ve şeker hastaları mutlaka bir ortopediste yada ayak uzmanına başvurmalıdır. .Ayak uzmanı yada orthopedist enfekte olan tırnak batmalarında genellikle antibiyotik kullanırlar. Fakat asıl odağın orda durduğu unutulmamalıdır. Bazen tırnak kesildikten sonra antibiyotik daha yararlı olur. ? Cilde baskı yapan kısım doktor tarafından kolayca çıkartılır ? Tırnak batması tekrar olabilir. Burada tırnağın şekli çok önemlidir. Eğer tırnak aşağı doğru eğimli ise tekrar batabilir.

Eğer tırnak batması şiddetli ve ilerliyor ve çok rahatsızlık veriyorsa basit cerrahi müdahale ile rahatlıyabilirsiniz. Değişik cerrahi müdahaleler mevcuttur. En sık olarak tırnağın batan bölümünün tırnak yatağına doğru çıkartılması uygulanır. Tüm tırnakta çıkarılabilir. Tırnak çıkartıldıktan sonra tırnak kökünden itibaren yavaş yavaş büyümeye devam eder.3-4 ayda tekrar eski haline gelir. Tırnak çekildiği gün istirahat etmeniz yeterli olur. 2 hafta sonra koşulara başlıyabilirsiniz. Açık ayakkabı giymek iyileşmeyi hızlandırır.

Başkasının ayakkabı yada çorabını giyme, nemli ortamda çıplak ayak dolaşma yada baskasının tırnak makası yada törpüsünün kullanılması sonrası tırmnakta mantar oluşabilir. Tırnağın rengi yeşilimtrak olur, tırnak kalınlaşır ve yatağından ayrılır. Tedavisi uzun sure alır. Gerekirse hem local ilaç hemde ağızdan ilaç alınır. Bu konuya ilerideki yazılarımızda geniş olarak tenas edeceğiz.

bottom of page