top of page
  • Yazarın fotoğrafıProf. Dr. Burhan Uslu

Aşırı Sıcaklar


Aşırı sıcaklarda sportif faaliyetlerimizi ve çalışmalarımızı uygun zamanlarda ve uygun yerlerde uygun koşullarda yapmamız sağlığımız için gereklidir.

Sıcaklığın ve nemin çok fazla olduğu zamanlarda eğer açık havada spor yapıyorsak bunu ertelememiz gerekmektedir. Profesyonel sporcu isek bunu günuün daha uygun saatlerinde yapmamız gerekmektedir.

Sıcaklarda spor yaparken kişi saatte ortalama 1-1.5 litre sıvı kaybeder. Sıvı kaybı vücut ağırlığındaki değişikliklerle takip edilebilir. Hafif bir sıvı kaybı bile sıcak havalarda fizyolojik değişikliklere neden olur. Ancak bu çoğu kişi tarafından maalesef dikkate alınmamaktadır.

Sıvı kaybı olan kişide performans azalır ve sıcak çarpması riski mevcuttur. Sıcak havada uzun süre yapılan egzersizlerde, her litre sıvı kaybında kalp atımı dakikada 8 atım fazlalaşır, kardiak çıkış azalır ve vücut ısısı 0.3 derece artar. Spor yapan kişi bunların olmaması için terle kaybettiği sıvıyı geri almalıdır. Koşucular genellikle saatte 300-500 ml sıvı alırlar ve bu kaybı yerine kısmen koyarlar. Eğer bu yapılmaz ise koşucularda sıcak ile ilişkili kardiyovasküler fonksiyon bozuklukları açığa çıkar.

Eğer muntazam spor yapıyorsanız sadece su yeterli değildir. Su ile birlikte yüksek oranda sodyum ve bir miktar potasyum alınmalıdır. Düzenli ve uzun süreli spor yapanlar,

elektrolit almazlarsa bu plasma osmalitesinde düşmeye neden olur ve idrar yapımı uyarılır. İdrarla terle kaybedildiğinden daha fazla sıvı ve elektrolit kaybı olur. Bu yeterli sıvı ve elektrolit alınımı ile önlenir.

Dikkatsiz bir şekilde aşırı nem ve sıcaklık ortamında yapılan spor, vücüdumuza fayda yerine zarar getirecektir. Bu havalarda yapılacak spor için mutlaka bir uzmana danışmalı ve buna göre yapacağımız spora ve zamanına karar vermeliyiz.

bottom of page