top of page
  • Yazarın fotoğrafıProf. Dr. Burhan Uslu

Tetik Parmak (Trigger Finger)


Elimizde parmaklarımızın bükülürken takılması ya da zorlanmasına tetik parmak denir. Parmaklara giden fleksör tendonların enflamasyonu sonrası oluşur. Tendonlar hareket sırasında etrafını çeviren sinovya isimli kılıf sayesinde kolayca kayarlar. Bazen tendonda enflamasyon olur ve şişer .Uzun süreli irritasyon sonrası tendon kılıfı sertleşir ve kalınlaşır ve hareketleri kısıtlar.

Bu olunca parmağı bükmek istediğimizde dar tendon kılıfından enflame şiş tendon geçerken zorla, pop sesi gelir ve ağrı olur. Bu bazen parmağın bükük kalması ve açılıp kapanamamasına da neden olabilir.

Tetik parmak parmakların tekrarlayan zorlamalı hareketleri sonrası oluşur. Romatoid artrit, gut şeker hastalarında sık görülür. Bunun dışında bir şeyi sıkıca ve uzun sürede tutma sonrası oluşur.

Çiftçilerde, sanayide çalışanlarda, müzisyenlerde ve ev hanımlarında sık görülür. Çakmak kullanıp sigara içenlerde, cep telefonu ve bilgisayar kullananlarda da sık oluşur. Kadınlarda erkeklere nazaran daha sık oluşur. Sıklıkla 40-60 yaşlarında görülür.

Parmak bitiminde sızı ile başlar En sık görülen araz, parmak bükme açma hareketleri sırasında duyulan ağrılı sesdir. Bu giderek artar, bazen parmağı diğer elle zorlayarak açmak gerekebilir.

El ayasında takılma noktası çok ağrılıdır. Bazen parmak şişebilir.

data:image/gif;base64,R0lGODlhAQABAPABAP///wAAACH5BAEKAAAALAAAAAABAAEAAAICRAEAOw==

Tedavide öncelikle parmak istirahat ettirilir. El ayasından uygulanacak ılık kompres ve hafif masaj faydalıdır. Tendon kılıfına steroid enjeksiyonu yapılabilir. İyileşme olmaz ise cerrahi tedavi önerilir.

bottom of page