top of page
  • Yazarın fotoğrafıProf. Dr. Burhan Uslu

Koşucu Sakatlıkları


Çoğumuz işlerimiz dolayısı ile sportif faaliyetlerimizi hafta sonuna sıkıştırmak mecburiyetinde kalmaktayız. Özellikle hızlı yürüyüş ve koşularımızı hafta sonlarında daha rahat gerçekleştirebiliyoruz. Bu tür sportif çalışmalarımız sırasında tabiatıyla zedelenmelerle ve sakatlıklarla karşılaşabiliyoruz. Koşarken kendimizi korumamız gerekmektedir.

Hatalı koşu, sakatlanmaların en sık nedenlerinden birisidir. Koşu öncesi yeterli ısınmanın yapılmaması, koşulan mesafenin aniden arttırılması ve ayak anatominiz sakatlıkların tekrarlamasında önemli rol oynar. Ayakkabılarınızın 400-500 kilometrede bir değiştirilmesi gerekir. Kalça rahatsızlıkları kendini kasık ağrısı şeklinde gösterir. Beldeki rahatsızlıklar bacağa kadar vuran ağrılara neden olabilir. Diz kapağı kemiği fazla yüklenme sonrası en sık zedelenen bölgedir. Ayak bileğinde gevşeklik sonrası sık olarak burkulma ve ağrı oluşur.

Beton zemin yerine toprak ya da çimde koşmanız gerekebilir. Dize ve ayak bileğine aşırı yük bineceği için tırmanma ve iniş tarzında koşular yasaklanır

Koşu sırasında sakatlandık. Ne yapalım? Bu tür sakatlıklarda yapılacak olan öncelikle koşuya devam etmemek ve derhal koşuyu bırakmak olmalıdır. İyileşmenin hızlanması için istirahat şarttır. Bunun yanında şişmenin olmaması, ağrı ve enflamasyonun azalması için buz kompresi asla unutulmamalıdır. Asla ve asla tam iyileşmeden koşuya tekrar başlamamalısınız. Bunun tersi bir durumda geriye dönüşü olmayacak ve sizi ömür boyu bu koşulardan uzaklaştıracak sakatlıklar meydana gelebilir.

Koşu sırasında meydana gelen başlıca sakatlıklara ve bu rahatsızlıkların ardından nasıl tedavi olmamız gerektiğine değinelim. Stres kırığı, tekrarlanan aşırı yüklenmeler sonrası oluşur. Tarak kemiklerinde ya da bacak kemiklerinde olabilir. Kemiğin üstüne basıldığında ağrı vardır. Koşuya ara verilir. Buz kompresi yapılır. En az 6 hafta istirahat edilir. Siyatik, siyatik sinirin bel fıtığı nedeni ile iritasyonu sonucu olur. Keskin, yanıcı ağrı olur ve bu topuğa kadar vurabilir. Mutlaka doktora başvurmalı, muayene olmalı ve röntgen çektirilmelidir. Bel adalelerinin gerilmesi, aşırı yüklenme, yanlış ayakkabı giyimi ve sert zeminde koşma sonrası olur. Belde ağrı, adale spazmı ve hassasiyet olur. Derhal istirahate çekilmeli, antienflamatuvar ilaç almalı ve ılık kompres uygulanmalıdır. Masajın faydası vardır. Tedavi sonrası koşu öncesi mutlaka ısınma ve germe hareketleri yapılmalı, topuk destekli ayakkabı kullanılmalıdır.

bottom of page