top of page
  • Yazarın fotoğrafıProf. Dr. Burhan Uslu

Dizim Ağrıyor


Bir gün diziniz ağrıdığında mutlaka nedenini bulmaya çalışınız. Nasıl olsa geçer diye aklınızdan geçirmeyiniz. Öncelikle kaç yaşındasınız bunu düşünün. Acaba hiç kaza geçirdiniz mi, ya da bozuk kaldırımlarda yürürken diziniz üstüne düştünüz mü, ağrı dizinizin neresinde oluyor, şikayetleriniz yavaş yavaş mı, birden mi gelişti?

Bu sorular ve aşağıdaki bulgular size ve doktorunuza tanı ve tedavide yardımcı olacaktır.

Bu sorulara cevap bulduğunuzda, şikayetlerinizi ve bulguları gözden geçiriniz. Tanı için şikayetlerinizi, bulgularınızı ve öykünüzü bir araya getirmek gerekir.

Dizden ses gelmesi sık olarak etrafta başkalarındanda duyduğunuz şikayettir. Çoğunlukla ağrısız ve belirti vermeden olur. Ne zaman ağrı ile beraber olursa, o zaman bu bağ yırtığı, kıkırdak zedelenmesi sonrası olmuş demektir.

Kıkırdak zedelenmelerinde dizinizde kum üzerinde sürtünme ya da iki zımpara birbirine sürtünüyor gibi his olur. Ağrı ile birlikte olduğunda kireçlenme yani artrit oluşuyor demektir. Kilitlenme, kişinin dizini bükememe ya da düzeltememe durumuna denir. Burada diz hareketlerini kısıtlayan bir oluşum ( kıkırdak parçası) ya da ağrıdır. Bu iki neden birbirinden ayırt edilmelidir. Birisinde fiziksel bir neden mevcuttur. Bazen dize ilaç enjeksiyonu kilitlenmeyi çözebilir.

Boşalma, yürürken aniden düşecek gibi olunması bize ya bağ yırtığı ya da menisküs flep yırtığı olduğunu düşündürür.

Şişlik ise görülebilen bir diğer belirtidir. Eğer zedelenmeden hemen sonra oluşmuş ise, neden ya ön çapraz bağ yırtığı ya kemik ya da kıkırdak kırığıdır. Eğer yavaş yavaş gelişiyor ise menisküs yırtığı ya da bağ zedelenmesi var demektir. Bunun dışında şişlik artritte, gut ve enfeksiyon sonucu olabilir.

Ağrının yeri bir diğer önemli husustur. Eğer ağrı dizin önünde ise diz kapağı ile ilgili demektir. Dizin içinde olan ağrı ise menisküs yırtığı, iç yan bağ zedelenmesi sonrası ya da artrit sonucu olur. Eğer dizin dış kısmında ağrı varsa dış menisküs yırtığı, dış yan bağ zedelenmesi, artrit buna neden olur.

Diz arkasında olan ağrı Baker kisti dediğimiz sıvı birikmesi sonucu oluşur. Dizin içinde bir patoloji olduğunu gösterir.

Eğer ağrınız merdiven inerken oluyorsa diz kapağınızda kıkırdak yumuşaması var demektir.

Sabah olan ağrı ise artriti işaret eder.

Bu bulgularla gittiğiniz doktor size yapacağı muayene ve tetkiklerle daha çok yardımcı olacaktır.

bottom of page