top of page
  • Yazarın fotoğrafıProf. Dr. Burhan Uslu

Diz Ağrısı



Hepimiz günlük yaşamımızda devamlı hareket halindeyiz. Bu hareketlilik sırasında en çok kullandığımız eklemlerimizden birisi de diz eklemimizdir.

Devamlı yük altında olan bu eklemimiz ilave darbeler ve yük binmeleri ile zedelenebilir. Bu zedelenme o andaki yada ileriki yaşlardaki yaşam kalitemizi mutlaka etkileyecektir. Bundan dolayı bir gün diziniz ağrıdığında mutlaka nedenini bulmaya çalışınız. Hiçbir zaman nasıl olsa geçer diye aklınızdan geçirmeyiniz.

İlk olarak kaç yaşındasınız bunu düşünün. Acaba hiç kaza geçirdiniz mi, diziniz üstüne düştünüz mü, ağrı dizinizin neresinde oluyor, şikayetleriniz yavaş yavaş mı, yoksa aniden mi başladı bu bilgiler rahatsızlığın tanı ve tedavisinde yardımcı olacaktır.

Bu sorulara cevap bulduğunuzda, şikayetlerinizi ve bulguları gözden geçiriniz. Tanı için mutlaka şikayetlerinizin, bulgularınızın ve öykünüzün bir araya getirilmesi gerekmektedir.

Dizden ses gelmesi sık olarak etrafta başkalarından da duyduğunuz şikayettir. Çoğunlukla ağrısız ve belirti vermeden olur. Ne zamanki ağrı ile beraber olurlarsa, o zaman bunun altında bir bağ yırtığı ya da kıkırdak zedelenmesi olabilir. Kıkırdak zedelenmelerinde dizinizde kum üzerinde sürtünme oluyor ya da iki zımpara birbirine sürtünüyor gibi his olur. Ağrı ile birlikte olduğunda kireçlenme yani artrit oluşuyor demektir. Kilitlenme, yani kişinin dizini bükememesi ya da düzeltememe durumuna denir. Burada diz hareketlerini kısıtlayan, araya sıkışan bir doku ya da ağrıdır. Bu iki neden birbirinden ayırt edilmelidir. Birisinde fizikselbir neden mevcuttur. Bazen dize ilaç enjeksiyonu kilitlenmeyi çözebilir.

Boşalma, yürürken aniden düşecek gibi olunması bize ya bağ yırtığı ya da menisküs flep yırtığı olduğunu düşündürür.

Şişlik ise görülebilen bir diğer belirtidir. Eğer zedelenmeden hemen sonra oluşmuş ise, neden ön çapraz bağ yırtığı, kemik ya da kıkırdak kırığıdır. Eğer yavaş yavaş gelişiyor ise menisküs yırtığı veya bağ zedelenmesi var demektir. Bunun dışında şişlik artrit, gut ve enfeksiyon sonucu olabilir.

Ağrının yeri bir diğer önemli husustur. Eğer ağrı dizin önünde ise diz kapağı ile ilgili demektir. Dizin içinde olan ağrı ise menisküs yırtığı, iç yan bağ zedelenmesi sonrası ya da artrit sonucu olur. Eğer dizin dış kısmında ağrı varsa dış menisküs yırtığı, dış yan bağ zedelenmesi, artrit buna neden olur. Diz arkasında olan ağrı Baker kisti dediğimiz sıvı birikmesi sonucu oluşur. Dizin içinde herhangi bir patoloji olduğunu gösterir.

Eğer ağrınız merdiven inerken oluyorsa diz kapağınızda kıkırdak yumuşaması var demektir. Sabah olan ağrı ise artriti işaret eder.

Bu bulgularla gittiğinizde doktor size yapacağı muayene ve tetkiklerle daha çok yardımcı olacaktır.

bottom of page