top of page
  • Yazarın fotoğrafıProf. Dr. Burhan Uslu

KIKIRDAKLARIMIZ

Kıkırdak eklemler oluşturan her kemiğin sonunda mevcuttur. Dizlerimiz, kalçalarımız, omuzumuz, dirsek, el bileklerimiz, parmaklarımız, ayak bileğimiz ve ayak parmaklarımızda kıkırdak bulunur. Kıkırdaklarımız sayesinde eklemlerimiz ağrı ve sürtünme olmadan rahatça hareket ederler.

Hepimiz kıkırdak dokusu ile doğarız. Yaş ilerledikçe eklemlerde yıpranmalar oluşmaya başlar. Bu yıpranmanın miktarı ve hızı yaş, hareket düzeyi, kilo, sakatlanma ve genetik faktörlere göre değişir.

Araba lastiği gibi eklemlerimiz de yaşla yıpranacaktır. Ancak kalça, diz ve ayak bileğine uygun yapılacak egzersizlerle bu yıpranma en aza indirgenecektir. Yıpr anma fazla ise kilonun verilmesi ve zorlayıcı sportif faaliyetlerden kaçınmak gerekecektir.

Kıkırdak fazla yıprandığı zaman aşınacak ve ileri ki safha açığa çıkıp karşılıklı sürtünecek ve ağrı ve hareket kısıtlılığına neden olacaktır. Artrit dediğimiz tablo karşımıza çıkacaktır. Kıkırdak dokusunun tamiri ve yerine konulması arabanın tekerini değiştirmek gibi kolay olmayacaktır.


Öyleyse nasıl arabamızın check-up ını belirli sürelerle yaptırıyorsak eğer şikayetimiz varsa eklemlerimizin de, bilhassa diz, kalça ve ayak bileği ekleminin check-up'ını belirli sürelerde yaptırmamız lazımdır

.

bottom of page